La Falla El Mocador va oferir ahir una xarrada sobre falles experimentals i innovadores, que va precedir a la inauguració d’una exposició conjunta sobre ecologia i reciclatge, amb la qual va iniciar la seua setmana cultural. Una mostra en la qual es van exposar els treballs realitzats pels més xicotets de la comissió, així com la exposició del professor Joan Isach “Fustes, Branques, arrels i una pedra”. Els visitants van poder contemplar l’enginy dels fallers joves del Mocador que han construït “horts urbans” a l’interior de botelles reciclades de plàstic, que al mateix temps serveixen per a decorar. “L’Hort Urbà” i “Decorem amb reciclatge” són dos de les iniciatives experimentals dutes a terme per aquesta falla en les últimes setmanes, que acrediten la seua inclusió dins del grup Falles I+E, del que formen part al costat d’un reduït grup de comissions d’altres ciutats valencianes. En aquest sentit, una hora abans d’inaugurar l’exposició en el Casal, el Consell Agrari va acollir la xarrada “Falles I+E, falles diferents? falles iguals?” l’encarregada de conduir el col•loqui va ser la redactora i membre del grup experimental Raquel Úbeda, al costat de la presidenta d’una altra de les falles del col•lectiu, Nohemí Rodríguez, de la falla Castellfabib-Marquès de Sant Joan de València. “Volem demostrar que plantem falles i que art i innovació han de ser un procés natural” afegien.

SemCulturalMocador2015

#innovem

“Què es #innovar? El DNV diu que introduir novetats en alguna cosa. Penseu que les #Falles #innoven? Què fem quan #innovem?” aquesta va ser la pregunta que va servir per a que Raquel Úbeda i Nohemí Rodríguez començaren a explicar que era allò de les Falles I+E. Uns dels tres diferencials d’aquest grup es que “Tenim voluntat de ser diferents,dotar de contingut i sentit a la falla, que faça reflexionar i involucre a l’espectador. Que reaccione!” continuaven explicant que accions és realitzen actualment, “les I+E Tractem diferents àmbits culturals com el concurs de #microrelats de Falla Plaza Jesus o el Festival de curts de Falla Lepanto”. En este sentit explicaven que un del objectius és “la creació d’un comité d’experts,jurat alternatiu a l’oficial que valorà cada proposta per si mateix, no respecte a la resta”, per el que fa a la pròpia innovació en les falles llançaven una pregunta a l’aire “Molts dels materials q gastem les #innovafalles com fusta o cartró ja s’utilitzaven al s.XIX. Estem experimentant?”.

Les Falles I+E, explicaven, “som un grup de falles i persones sense agrupar que treballem sense jerarquia però organitzats on cadascú participa al nivell que pot” i entenent que “és difícil dir que és #innovació i #experimentació a les #falles. No hi ha falles diferents ni falles iguals. Hi ha falles”.

Ecologia i Reciclatge

Dins de la Setmana Cultural de El Mocador s’han programat diferents activitats relacionades amb el medi ambient. El dissabte, 15 de novembre, a les 17h taller al casal sobre el conte “La Clàudia i l’esperit de la muntanya” amb a la seua autora, l’escriptora, periodista i divulgadora científica Maria Josep Picó. També el diumenge 16 de novembre s’ha organitzat una excursió de reforestació “plantem natura, som sostenibles”. Per a finalitzar la setmana cultural la professora Anna Lluesma serà l’encarregada d’impartir, el mateix diumenge a les 17h, el taller de reutilització del vidre i cartró “Joguets divertits i pots decorats”