Les danses tradicionals valencianes, la història industrial del Port i la pólvora tornaren al carrer Palància del Port de Sagunt, lloc del casal de la Falla Eduardo Merello, que celebrà en format reduït i amb totes les mesures d’higiene, prevenció i seguretat la seua 37a setmana cultural, concentrada en un matí.

Després de moltes setmanes d’organització, la comissió ha pogut fer el seu primer acte faller tancant el parèntesi de 9 mesos a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19. Per poder desenvolupar l’esdeveniment, la falla ha hagut de comptar amb tots els permisos i autoritzacions oficials i la jornada celebrada al matí de diumenge, es va fer a l’aire lliure, en un recinte delimitat per als participants -prèviament inscrits i registrats, amb presa de temperatura inclosa i gel hidroalcohòlic a l’entrada de la zona de l’activitat-, i on participaren els representants d’Eduardo Merello com també la Fallera Major Infantil de Sagunt, Aitana González Ruiz, acompanyada pel President executiu de la Federació Junta Fallera de Sagunt, Jaime Gil.

SemCultMerello2 (2) SemCultMerello2 (1)

L’acte començà amb un sentit minut de silenci, en record de totes les persones que han faltat al llarg de la pandèmia. A continuació, una parella del grup de danses de la falla executà al mig del carrer tres peces del repertori folklòric valencià: el Bolero de Castelló, les Valencianes de Carlet i la Malaguenya del Rebolledo d’Alacant.

SemCultMerello2 (4)

Enguany, la 37a jornada cultural de la Falla Eduardo Merello estava dedicada al patrimoni industrial del Port i per a fer una aproximació, esta comissió comptà amb la participació de l’experta en turisme i història local Celia Peris. També assistí i intervingué la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Sagunt, Natalia Antonino.

L’acte es tancà amb l’Himne Valencià i una disparada pirotècnica, també, la primera des de la suspensió de la setmana fallera de 2020. El President de la comissió, Adrián Luna, ha fet un balanç molt positiu de la jornada, “pel comportament respectuós i exemplar dels més de 60 participants que han fet possible la represa del calendari d’actes fallers d’Eduardo Merello. Vull agrair el treball fet per totes les persones que han participat en l’organització, perquè tot isquera bé i seguint tot el protocol sanitari. També, vull agrair la col·laboració i ajuda de l’Ajuntament de Sagunt, tant del departament de Festes com de la Policia Local”.

SemCultMerello2 (3)

El President de Merello considera que, malgrat el treball que comporta organitzar actes amb mesures de seguretat i prevenció que s’han de tindre contra la Covid-19, “la celebració de la jornada cultural ha estat molt important per a saber que podem continuar fent actes, amb totes les mesures possibles i la col·laboració de tots els membres de la comissió per al seu compliment pel bé de totes i tots”.