Dissabte que ve, 28 de maig, la Federació Junta Fallera de Sagunt celebrarà l’acte d’elecció de les seues Falleres Majors per al nou exercici 2022-2023 en una jornada que s’iniciarà a la Casa de Cultura del Port de Sagunt, moment en el qual es presentarà a les candidates a ostentar aquests càrrecs, tant major com a infantil. Es tracta d’un acte obert a tota la ciutadania que vulga acudir al mateix.

Posteriorment, jurat i candidates compartiran esmorzar, després del qual realitzaran unes entrevistes personals. L’esdeveniment finalitzarà per la vesprada, quan està prevista la telefonada de l’Alcalde de Sagunt, Darío Moreno i Lerga, des del saló de plens del consistori saguntí, a les dues triades per a ser les noves representants de la festa josefina del Camp de Morvedre.

En aquesta ocasió, segons estableix l’actual reglament faller, seran dos els jurats encarregats a valorar a les candidates i estarà integrat cadascun d’ells per cinc persones, sent els membres dels mateixos:

Jurat infantil:

- Com a representant de l’Excel·lentíssim Ajuntament de Sagunt, el regidor En Jose Manuel Tarazona.

- Com a persona rellevant en la història de les falles de FJFS, Na Mª Luisa Cortes i Jordán. De familia fallera modista de tota la vida. Fallera de la falla Xurruca Hispanitat des de fa 48 anys. Va ser Fallera Major de la seua volguda comissió en 1980 i en 2006. Porta més de 25 anys amb càrrecs de delegada de cultura, disfresses i festejos. Té el Masclet d’Or i Diamants amb fulles de Platí.

- Com a representant dels mitjans de comunicació, En Manuel de Zayas i Martí. Periodista i fotògraf professional des de fa més de 20 anys. Col.laborador de l’emissora Play Radio, realitzant entrevistes falleres a personalitats conegudes en el món de les falles. Col.laborador del periòdic Levante i Las Provincias. Desenvolupador de foto periodisme amb el medi digital “Que Fiestas y Tradiciones”. Fotògraf de la setmana Santa Marinera i fotògraf oficial de la Federació de falles de 1ªA de València.

- Com a persona experta en Protocol, En Jesus Montiel i Llora, faller de la falla Azcárraga Gran Vía Fernando el Católico des de fa més de 30 anys. President de la mateixa en 2018. Actualment membre de la delegació de protocol i relacions públiques de JCF de València. Va formar part de la preselecció de les Falleres Majors i Cort d’honor de València en 2016. Jurat de les falles d’ especial de València a l’any 2016 i del ninot indultat de València a l’any 2017. Jurat de la Cort d’honor i la Fallera Major de València a l’any 2018. Va formar part del jurat de la Fallera Major de Paterna en 2022.

- Com a representant de Junta Local, N’ Ana Belen Ortells i Planells , llicenciada en dret oficial en el registre de la propietat de Sueca. Fallera de la comissió Falla Verge de Sales. Comissió on va ser la fallera major en 2013. Va ser la Fallera Major de Sueca en 2014. Vicepresidenta de cultura de la Junta Local de Sueca en 2019 i delegada de premsa, comunicació, protocol i esports de la JLF de Sueca en l’ actualitat. Té el Bunyol d’Or i Brillants amb fulles de llorer, l’Espiga d’Or de Sueca i la insígnia d’Or de JLF de Sueca, les distincions més altes que otorga la JLF de Sueca.

Jurat Major:

- Com a representant de l’Excel·lentíssim Ajuntament de Sagunt, el regidor En Francisco Alejandro Sotoca i Ruiz.

- Com a persona rellevant en la història de les falles de FJFS, Na Lola Cosin i Munera. Professora del cicle d’ imatge personal, especialitat en perruqueria. Filla de modista fallera. Fallera des de 1972 de les comissions falla La Marina i fundadora de la falla Eduardo Merello. Té el masclet d’Alta Distinció al mèrit faller. Fallera Major de la mateixa comissió a l`any 1982.

- Com a persona experta en Protocol, En Luis Lázaro i Gallego. Va treballar com a selector de personal, formació professional d’equips comercials i gestió dels mateixos per al seu desenvolupament. Faller des de fa 56 anys, en comissions com la falla Villanueva de Castellón-H Galán, i actualmente faller de falla Sta Maria Micaela Martín el Humano. Des de 2018 participa en la delegació de protocol de JCF de València fent funcions d’acompanyament de la Fallera Major i la seua Cort d’honor. Aquestos últims anys és el coordinador i organitzador de l’agenda de la Fallera Major de València i la seua Cort d’honor. Va participar com a jurat de la fallera major de Torrent en 2020. També com a jurat de diversos premis, com ESPOLI de Paiporta, declamació en Lo Rat Penat en 2018 i 2019, exposició del ninot de Buñol i Paiporta i diferents categories més de jurats.

- Com a representant dels medis de comunicació, Na Raquel Alario i Bernabé, col.laboradora de distins programes de televisió i radio fallers com: onda fallera radio, a punt i Julio Tormo TV. Graduada en enginyeria industrial i actualment treballa com a gestora de projectes I+D de la unió europea. Membre de l’associació cultural falla Ferran El Catòlic -Àngel Guimerá des de fa 30 anys. A l’any 2016 va ser Fallera Major de la seua comissió i a l’ any 2017 va ser Fallera Major de València.

- Com a representant de Junta Local, N’ Emilio Roda i Lucas. Graduat en Enginyeria tècnica de gestió i edificació en la universitat politècnica de València. Membre de l’Associació Cultural Falla Xúquer de Sueca des de 1981. Coordinador general i escriptor del llibret de la Falla Xúquer des de l’any 2016. Espiga d’ Or de JLF de Sueca a l’ any 2020. Bunyol d’Or i Brillants amb fulles de llorer en l’actualitat. Membre de la Junta local de Sueca des de l’any 2013, 3 anys com a Secretari General i 10 anys com a Vicepresident de la Junta.