OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • La falla de Port de Sagunt aposta per modernitzar la seua publicació amb els dissenys de Panal Fallero

Emergint és el lema del llibret de la Falla La Victòria per a estes falles. La comissió de Port de Sagunt va presentar la nova publicació aquest dimecres en el Casal Jove, davant més de 150 persones i barrejant la música tradicional valenciana amb els ritmes hip hop del grup local Puerto Youngers Clicka, que va acompanyar al grup coordinador del llibret en l’explicació dels continguts, que aposten per la crítica a diferents àmbits socials i culturals, amb el disseny de Panal Fallero.
El grup musical va improvisar amb rap i la música de The Sound Evolution l’explicació del llibret, en una actuació inicial amb la que el públic es va quedar «bocabadat», segons la delegada de Llibret, Rosana Muñoz. «Este tipus de música no és molt habitual en un acte faller, però hem volgut promocionar un nou grup de la nostra ciutat; un grup emergent, com el tema del nostre llibret».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
La temàtica del llibret entronca amb la sàtira del monument gran, ambientat en la ciutat submergida de Sagunt que no avança i que, a poc a poc, emergeix del fons de la mar. Així, el llibret il•lustra aquesta idea, no només en els seus assajos, que parlen de diferents àmbits als quals s’emergeix, com ara les falles, la dona en la societat o la normalització lingüística del valencià, sinò també les fotografies, que s’han fet baix l’aigua a la platja de Port de Sagunt i en altres espais naturals, com la marjal dels Moros o el parc natural de la Serra Calderona, emergint també i pujant en altura per distints espais naturals del Camp de Morvedre. «Els escriptors del llibret ressalten en diferents àmbits un canvi de rumb o una millora cap a una societat més justa i igualitària, denunciant aquells elements desfasats i que requereixen ser actualitzats cercant un futur millor en què tots i totes puguem sentir-nos més còmodes i representats», va explicar el delegat de comunicació, Paco Quiles.
La denúncia social també està present a la publicació victoriana, amb la presència del pantalà de Port de Sagunt a la portada dissenyada per José Tena, com a rebuig per part de la comissió als plans de l’Autoritat Portuària de València d’enderrocar-lo. Una parella de fallers emergeixen del fons de la mar, amb un trident i una caragola, i alcen la seua veu en un crit de guerra, que ve a il•lustrar l’esperit lluitador de la temàtica. Els colors utilitzats, un degradat de tons freds per al fons de la mar i càlids per al cel, també van en consonància amb les fotografies i el pas emergent de la foscor a la llum, des del llibret de l’any passat al d’enguany.
La Falla La Victòria aposta també per la igualtat de gènere. «Per primera vegada en la història dels llibrets de falla, els quatre representants tenen un poema dedicat, no només les falleres majors; també els quatre aporten la visió institucional de la nostra comissió, amb quatre saludes, no només dels presidents com es sol fer. I és que a La Victòria ens hem proposat aconseguir unes falles amb diversitat i respecte, perquè la igualtat arriba amb xicotetes cosses i esta és una d’elles», va explicar Quiles.
Els xiquets fan el llibret infantil
Com a novetat, enguany el llibret infantil l’han fet els més menuts, que s’han integrat en un grup coordinador d’aquesta part de la publicació per decidir els continguts i, fins i tot, entrevistar la fallera major i president infantils. «Hem volgut anar més enllà i fer que els fallers emergents sentisquen com a propi el llibret i per això, hem confiat en ells perquè organitzen els continguts. Hem aconseguit un llibret més obert i participatiu i estem molt orgullosos amb la seua implicació, amb la que sabem que el futur d’aquesta publicació està assegurat», valorava Laura Lechón.
En l’acte de presentació també es van lliurar els premis del primer certamen literari infantil de la falla, en el que han participat escolars de la població. Izan Pérez, Eric Ratia i Marcos Iserte es van fer amb els tres lots de material escolar lliurats per tres establiments de Port de Sagunt.