VictoriaLlibret_15_1

  • Ho farà amb llanternes i màquina de fum, en un espectacle de lightpainting, amb el qual també ha realitzat el seu llibret.
  • Aquesta comissió de Port de Sagunt es converteix en la primera falla que rep suport internacional de la Unesco.

VictoriaLlibret_15_2

L’associació cultural falla La Victòria, de Port de Saguntm, va presentar ahir el seu llibret, que du per lema Il•luminem!i que ha sigut reconegut per l’Unesco en l’any Internacional de la Llum, convertint-se així en la primera falla que rep el suport internacional d’aquest organisme, amb la difusió del seu projecte sobre la llum. Una iniciativa en la qual s’inclouen també, a més de la publicació impresa, diversos espectacles com el que va realitzar ahir durant la presentació del seu llibret i el que oferirà el 14 de març, en la nit de la plantà, quan simularà amb llanternes i altres ferramentes que les seues falles estan cremant-se cinc dies abans de la cremà.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El saló d’actes del Centre Cívic es va quedar ahir xicotet per a la presentació de el “llibret”, en un acte programat en la web www.light2015.org que ofereix suport als esdeveniments programats dins de l’Any Internacional, entre els quals es troba el projecte de la falla La Victòria entre els vint actes espanyols que s’arrepleguen. El llibret posa de manifest la importància de la llum, no solament en els articles que conté i altres continguts, sinó també en la part gràfica, en la qual una bona part l’ocupen les fotografies nocturnes de llarga exposició i el lightpainting. “Hem jugat amb la llum i el color en la foscor, per a transmetre sensacions que amb il•luminació convencional o natural no es poden aconseguir, creant així espais surrealistes com per exemple en la Font de Quart, que irradia llum des de l’aigua i l’emet cap les estrelles; o en la platja de Port Sagunt, on amb llana d’acer enfrontem a un sol caigut lluitant amb la lluna reflectida en l’aigua”, explicava el delegat de Comunicació de la falla, Paco Quiles, que ha dirigit el “llibret” junt a Laura Lechón, Cristina de Haro i Rosana Muñoz. Així, en altres de les fotografies es pot veure als artistes fallers, en els seus tallers, pintant “literalment” amb llum els seus ninots en la penombra o a les falleres majors i presidents de la falla embolicats en flames.

VictoriaLlibret_15_4

La idea de realitzar aquestes sessions de pintura de llum va sorgir aquest estiu, a la meitat d’una sessió fotogràfica nocturna en la qual treballaven aquest faller de La Victòria i Alejandro Romero. “Havíem tancat dies arrere amb Paco Fuentes el projecte per a la falla gran, ambientada en les criatures de la nit i quina millor forma d’aconseguir la sintonia monument-llibret que així, just en l’any Internacional de la Llum. Per la qual cosa, ens vam posar en contacte amb uns amics que també practiquen el lightpainting i organitzarem les sessions”, diu Quiles, que al costat de Romero es van integrar per a aquest projecte en ‘La llum de la Nit’, al costat dels fotògrafs habituals d’aquest grup del sud de València i nord d’Alacant: Sergi Boix, Victor Francés i Alfredo Benavent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Després de projectar un vídeo en el qual es mostrava de forma didàctica com han realitzat algunes de les fotos, l’acte d’ahir va contar també amb l’explicació de cadascuna de les imatges a càrrec de Boix, així com l’explicació de la subdelegada de Comunicació de la falla, Laura Lechón, de la importància de la part infantil del llibret, “molt cuidada enguany” i les paraules de l’edil de Festes de Sagunt, José Luis Martí. “Dóna el mateix el resultat dels premis de llibret, perquè La Victòria ja ha guanyat un primer premi amb aquest magnífic treball i el important reconeixement de l’Unesco”, deia el regidor davant els assistents i l’alcalde de Sagunt, Sergio Muniesa, qui també va assistir.
L’expectació va ser màxima quan van apagar les llums del saló d’actes i els lightpainters van encendre les seues llanternes, per a realitzar diverses fotos als assistents amb pintura de llum. La pròxima exhibició arribarà el dia de la plantà, en un acte també promocionat per l’Unesco, quan els fotògrafs nocturns simularan que els monuments de la falla La Victòria estan en flames cinc dies abans del previst, en un acte per al qual la comissió encara no ha concretat hora però ho comunicarà per les xarxes socials.