Segueixen les celebracions prèvies a la setmana fallera en el Camp de Morvedre. El cap de setmana va començar el divendres 13 de Febrer amb la segona de les Nits d’Albaes, que va donar inici en la tinença d’alcaldia del Port de Sagunt, per a seguir després visitant i cantant les tradicionals albaes en el domicili de la Fallera Major Infantil Ada Fraj i en els casals del sector II de Federació Junta Fallera de Sagunt, compost per les falles Baladre, Xurruca-Hispanitat, El Palleter, Plaça Ibèrica, 3 d’Abril-Vall d’Albaida, La Palmereta i La Victòria.

Albaes2_15_16

Albaes2_15_15

Albaes2_15_14

Albaes2_15_13

Albaes2_15_12

Albaes2_15_11

Albaes2_15_10

Albaes2_15_9

Albaes2_15_8

Albaes2_15_7

Albaes2_15_6

Albaes2_15_5

Albaes2_15_6

Albaes2_15_5

Albaes2_15_4

Albaes2_15_3

Albaes2_15_2

Albaes2_15_1

El Dissabte 14 es va celebrar un dels actes més importants de les festes josefines, la Crida. Abans d’ella, les 30 comissions de FJFS van realitzar una cercavila des del Centre Cívic on es van concentrar fins a la Tinença d’Alcaldia de Port de Sagunt on es realitzaria la tradicional trucada a l’inici de les falles del 2015.

Crida15_1

Crida15_2

Crida15_3

Enguany es va celebrar prèviament i per primera vegada un concurs Xarangues on participar-vos 13 de les quals tradicionalment acompanyes a les falles en totes les seues cercaviles. El jurat del concurs va decidir lliurar els següents premis:

  • 1º Premi: Xaranga Els Espontanis de la Falla Sant Francesc
  • 2º Premi: Xaranga L’Oncle Canya de la Falla La Victòria
  • 3º Premi: Xaranga El Gotet de la Falla de Gilet

xarangas15_1

xarangas15_2

xarangas15_3

xarangas15_4

xarangas15_5

xarangas15_6

xarangas15_7

xarangas15_8

A continuació la Fallera Major de Federació Junta Fallera de Sagunt, María Moliner Rodríguez, va donar oficialment el tret d’eixida a les falles de 2015 des de la balconada de la Tinença d’Alcaldia. L’emotiu discurs, va ser seguit amb expectació pels fallers i el nombrós públic concentrats en la plaça del Sol, al costat d’ella en la balconada, a més de la Fallera Major Infantil, van estar l’Alcalde de Sagunt, Sergio Muniesa, el regidor de Festes i Cultural Popular, José Luis Martín i el President i Vicepresident de FJFS, Enrique Javier Docón i Vicente Martín. A continuació María, al costat de la Fallera Major Infantil de Sagunt, Ada Fraj López, van llançar a l’aire el crit de “Senyor Pirotècnic, pot començar el Castell” que va donar motiu al tret d’un magnifique i molt aplaudit castell de focs per part de Pirotècnia Lluch de Faura després del qual i amb la interpretació de l’Himne Regional Valencià es va donar per finalitzat l’acte.

Crida15_4

Crida15_5

Crida15_6

Crida15_7

Crida15_8

Crida15_9

El diumenge 15 va ser el torn del Lliurament de recompenses als fallers i falleres, adults i infantils i a les comissions que havien complit els requisits exigits en el reglament faller per a açò. L’acte es va celebrar en el Terraet de la Plaça Cronista Chabret de Sagunt on en presència de l’Alcalde de Sagunt, Sergio Muniesa, del regidor de Festes i Cultura Popular, José Luis Martín, del President de FJFS, Enrique Javier Docón i del Vicepresident Vicente Martín i de les seues respectives Corts d’Honor, les Falleres Majors, María Moliner i Ada Fraj, imposarien les recompenses de major categoria.

Recompensas15_2

Recompensas15_3

Recompensas15_4

Recompensas15_5

Recompensas15_6

Recompensas15_7

Recompensas15_9

Recompensas15_10

Primer va ser el torn dels xiquets i xiquetes de les diferents comissions que van ser desfilant perquè Ada Fraj els imposara els seus corresponents recompenses. A continuació María Moliner va fer el propi amb els membres adults de les comissions falleres. A més Enrique Javier Docón  a nou President executiu de FJFS i l’Alcalde de Sagunt, Sergio Muniesa, com a nou President Nat de FJFS van rebre sengles Masclets d’Or Honorifics, ja que tots dos s’estrenen enguany amb els seus respectius càrrecs en Federació Junta Fallera de Sagunt.
Els fallers i falleres guardonats amb la màxima recompensa de FJFS, Masclet d’Or i Diamants amb Fulles de Platí van ser:

Infantils:

- Pablo Boluda Llorente, La Palmereta
- Carlos López Álvarez, La Palmereta
- Jorge Mundi Martín, La Palmereta
- Alvaro Andrés Martínez, Eduardo Merello
- Patricia Andreu Gómez, Eduardo Merello
- Mara Martín Cosín, Eduardo Merello
- Laura García Martínez, Eduardo Merello
- Jorge Cister Lazaro, La Marina
- Marta Blasco Soto, La Marina
- María González Villalba, La Marina
- Daniel Adrián López, Doctor Palos
- Daniel Alegre López, Teodoro Llorente
- Víctor García Sifre, Teodoro Llorente
- Esteban Serrano Romero, El Romano
- Andrea Herrerias Trujillo, El Romano
- Nacho Giménez Sanz, Avinguda
- Gemma Perales Pérez, Avinguda
- Jorge Sanz Mateu, Avinguda
- Susana González Martín, Plaza Mare Nostrum
- Carla Lacasa González, Plaza Rodrigo

Majors:

- Miguel Bono Bertolí, Santa Anna
- Mª Carmen Soto Ramos, La Marina
- Miguel Blasco Garcerá, La Marina
- María Teresa Lorente Guillén, El Mocador
- Gabriel Blay Jordán, Plaça Ibèrica
- Cessar Augusto Sanz Faus, Plaza Rodrigo

Finalment en la Societat Musical Lira Saguntina es va realitzar el Concert de Pasdobles Fallers dedicats a les Falleres Majors de Federació Junta Fallera de Sagunt 2015, María Moliner Rodriguez i Ada Fraj López, compostos per encàrrec de l’Ajuntament de Sagunt al compositor sagunti Vicente Ortiz Gimeno i interpretats per la Banda Simfònica de la Lira Saguntina, dirigida per Rafael Domenech Pérez. L’Alcalde de Sagunt Sergio Muniesa i el regidor de Festes i Cultura Popular José Luis Martín, en absència de la regidora de Cultural Maribel Saez, que es trobava malalta, van fer lliurament a les Falleres Majors d’un quadre commemoratiu amb els primers concordes dels seus respectius pasdobles.

pasodobles15_5

pasodobles15_3

pasodobles15_6

pasodobles15_7

En el concert també es van interpretar els pasdobles “Patricia Burgos Sayas” i “Sonia Argiles Ruiz” compostes per a les falleres majors de FJFS del 2014 pel mestre José Grau Benedito i estrenades en aquest mateix auditori l’any passat. El programa va finalitzar interpretant “El Faller”, “València” i el “Himne Regional Valencià” amb la Banda Simfònica de la Lira Saguntina acompanyada per la veu del Tenor David Montolio Torán.

pasodobles15_10

pasodobles15_9

pasodobles15_2

pasodobles15_1

pasodobles15_11

FOTOS: PACO BONO