Des que el passat dia 10 de març es coneguera la notícia de l’ajornament de les Falles 2020 per part de Generalitat, des de Federació Junta Fallera de Sagunt s’ha estat treballant per a buscar solucions que minimitzaren l’impacte negatiu d’aquesta mesura.
En aquest sentit, el president de l’entitat, Jaime Gil, va convocar de manera urgent i excepcional, una reunió amb l’Ajuntament de Sagunt i la taula de presidents de les 30 comissions que formen Federació, reunió que es va celebrar ahir 11 de març en el Museu Faller, seu de l’entitat fallera.
Des del col·lectiu faller, representat per la taula de presidents, van traslladar els seus dubtes i preocupacions davant la situació d’incertesa que estem vivint als representants de l’Ajuntament de Sagunt, encapçalats pel seu Alcalde Darío Moreno i la regidora de cultura, festes i cultura popular, Asun Moll.
Les qüestions més preocupants i urgents per a les falles són: on guardar els monuments fins a la nova data, el trasllat d’aquests a aquell lloc, les despeses derivades d’aquest ajornament als quals s’ha de fer front (pagaments d’orquestres, xarangues, flors, carpes,…) i, en la mesura que siga possible, tindre una previsió de data per a les falles 2020 amb la qual poder treballar.
Per part de l’Ajuntament, l’Alcalde de Sagunt ha transmés als responsables fallers de la comarca la seua solidaritat i la voluntat de l’Ajuntament a donar facilitats per a intentar minimitzar l’impacte que aquest ajornament puga tindre. En aquest sentit, des del consistori s’han proposat les següents solucions:

1. No hi haurà un termini estricte per a llevar els elements de les vies (carpes, monuments,…). S’han de llevar al més prompte possible, però sense termini de 24 hores com en altres poblacions.

2. Oferir a cost 0 per a les comissions un espai d’emmagatzematge per als monuments. D’igual manera, l’Ajuntament correrà amb les despeses de trasllat dels mateixos fins al lloc proposat. Per a això, s’ha demanat a les comissions que facen una estimació de m² necessaris.

3. Modificar el conveni entre falles i consistori referent a la subvenció de les activitats falleres per a flexibilitzar al màxim els seus termes i que no hi haja problemes de justificació.

4. Explorar possibles ajudes compensatòries amb els tècnics municipals i reclamar ajudes a Generalitat i Estat per a fer front a aquesta situació excepcional.

5. No hi ha data prevista per a la celebració de les falles al Camp de Morvedre donada la incertesa de l’evolució de la pandèmia, de manera que, en el moment en el qual s’alce el Decret perquè la situació de contagis remet, es prendrà la decisió de la nova data en consens entre el món faller i l’ajuntament.

Des de Federació Junta Fallera de Sagunt agraïm la predisposició de consens tant del col·lectiu faller com del consistori. Demanem a les falles la màxima col·laboració per a realitzar els tràmits que ens han sol·licitat des del consistori al més prompte possible i poder minimitzar, en la mesura que siga possible, al màxim l’impacte negatiu que aquest retard suposa.
Estem davant una situació excepcional i que a ningú ens agrada, però hem d’entendre que és per una qüestió de salut i això ha d’estar per damunt de tot. Les falles s’han posposat per evitar dues de les situacions que més afavoreixen la propagació del virus, les aglomeracions de persones i el moviment de gent entre Comunitats autònomes. Es tracta de mesures de contenció perquè el virus no es propague i per això demanem també des de Federació responsabilitat a tothom faller.
També volem transmetre el nostre suport més sincer a tots els col·lectius i professionals que s’estan veient afectats per aquest retard: artistes, pirotècnics, floristes, restaurants, orquestres, xarangues,… Des del col·lectiu faller ens sumem a la reivindicació d’altres associacions per sol·licitar ajudes excepcionals i urgents als sectors afectats.
Des de Federació Junta Fallera de Sagunt volem transmetre un missatge d’ànim als representants de totes les comissions, fallers, falleres, Falleres Majors de Federació i Corts d’Honor, som un col·lectiu fort i hem de romandre units, esperant tindre l’oportunitat de celebrar les falles 2020 en les millors condicions possibles per a tots.