1666442638493

1666442638522

Amb el títol «El llibret de Falla: una oportunitat cultural», la Fira del Llibre de Frankfurt 2022 albergarà des del 19 al 23 d’octubre una biblioteca efímera formada per uns 100 llibrets de Falla i altres objectes complementaris que daten des de 1855 fins als nostres dies. Aquesta iniciativa s’emmarca en la participació d’Espanya com a país Convidat d’Honor en la cita internacional més important de les indústries gràfiques i editorials a nivell mundial, on València Capital Mundial del Disseny 2022 comptarà amb un espai propi gràcies a la inversió realitzada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través Direcció General de Cultura i Patrimoni.
Es tracta de la primera parada internacional d’aquesta mostra itinerant, estrenada en l’IVAM durant les Falles d’enguany, que representa tota una fita per a la projecció i reconeixement de la cultura valenciana. La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarít, que es desplaça a la Fira de Frankfurt els dies 18 i 19 d’octubre, visitarà l’exposició comissariada i dissenyada pel rifeny Ricardo Ruiz; una mostra que compta amb la col•laboració de Fira València, Andreu World i LZF Lamps.
Els llibrets de Falla naixen del treball col•lectiu de valencians i valencianes i estan formats per una suma d’articles d’opinió, poemes, estudis històrics, assajos, relats, contes, il•lustracions… al costat de records personals, vivències, actes festius al carrer o anuncis de comerços de barri. Com a document escrit, el llibret de Falla recull el testimoniatge oral i experiencial de l’imaginari col•lectiu. Aquestes publicacions, que formen històricament part de les Falles, són un element que no sucumbeix a les flames, i que, no obstant això, passa desapercebut per al gran públic, que presta més atenció a altres expressions artístiques falleres.
«La missió d’aquesta mostra és reivindicar la importància de potenciar i comunicar l’existència del llibret de falla com a oportunitat cultural més enllà del món faller», explica Ricardo Ruiz, director del projecte. «Es tracta d’una plataforma genuïnament local, d’expressió lliure, participativa, que ha de donar cabuda al talent del món cultural valencià, en forma de reflexions escrites, poesies, il•lustracions, fotografies, condensades en un format editorial valencià la naturalesa del qual és interseccional i no endogàmica, que ens espenta a compartir maneres de veure i coneixement desdibuixant estrats culturals».
«El llibret de Falla: una oportunitat cultural» recull una mostra de llibrets de Falla com a intensos catàlegs d’art popular valencià. Però no ho fa amb una intenció merament demostrativa o històrica, si no perseguint l’oportunitat que ofereixen aquests exemplars a la indústria cultural valenciana, animant-la a participar d’ella en el hui i comunicant que es tracta d’una potent eina local de transformació. Per això, encara que la mostra recull històrics llibrets fonamentals per a entendre la seua evolució fins a l’actualitat, se centra fonamentalment en aquells exemplars amb una edició excel•lent, sobretot a nivell estètic, i especialment en els últims anys, on s’han donat rellevants avanços.

1666442638425

1666442638601

Llibrets de la Comarca

En aquest sentit en aquesta exposició que ara recorrerà Europa es poden trobar llibrets de diferents comissions de la nostra comarca com és el cas de la Falla El Mocador de Sagunt la qual ha sigut guanyadora del màxim premi quant a llibrets de falla, així com les falles Eduardo Merello i Falla La Vila de Sagunt.