Divendres passat 15 de maig les comissions del Camp de Morvedre i Federació Junta Fallera de Sagunt es van reunir de manera extraordinària per elaborar una proposta que traslladar als fallers i falleres entorn de la cancel·lació o no de les Falles 2020.

Després de debatre els possibles escenaris possibles, per unanimitat i de forma consensuada, aquesta ha sigut la proposta de presidents i Federació, que ja ha sigut traslladada als fallers per a la seua votació en reunió interna de cada comissió:

Cancel·lar les falles 2020 i traslladar-les a 2021 reprenent l’activitat on es va quedar, com si l’exercici s’haguera congelat. Es faran els actes que puguen fer-se segons l’alerta sanitària ho permeta i la taula de presidents i presidentes ho decidisca. En allargar l’exercici acabant aquest al març de 2021 continuarien les representants i corts actuals.

Els fallers i falleres de les 30 comissions tenen ara a les seues mans votar a favor o en contra. Cada president recollirà el sentir de la seua comissió i l’elevarà a taula dimarts que ve. D’aquesta manera el dia 19 es sabrà la decisió dels fallers i falleres de si es cancel·len o no les falles 2020.

La proposta dóna solució també a la situació de les falleres majors de Federació, Aitana González i Sandra Ordiñaga, i les seues corts d’honor, alguna cosa que preocupava i molt a Federació i a les seues comissions. De manera que si es decideix cancel·lar les falles de 2020 seguiria el seu regnat fins a finalitzar les falles de 2021, la qual cosa ja se’ls ha comunicat des de Federació.

A la reunió va assistir també l’Alcalde de Sagunt, Darío Moreno i la Regidora de Cultura, Festes i Cultura Popular Asun Moll que van tornar a oferir el seu total suport al col·lectiu faller. L’alcalde va voler destacar que “aquesta decisió és vostra, la taula de presidents i presidentes és sobirana i l’Ajuntament us donarà suport siga com siga la decisió”. Encara amb això va voler compartir amb la taula les circumstàncies en tots dos escenaris. D’una banda, va demanar que es tinguera present la repercussió que la decisió tindrà en sectors com l’hostaleria i els xicotets negocis autònoms, que ja han mostrat la seua preocupació davant la possibilitat de cancel·lar les falles i el que això suposaria per a ells.

D’altra banda, Darío va assenyalar que encara amb la predisposició de l’Ajuntament per a tindre unes falles el més semblants a les quals hi hauria hagut al març, hui dia no poden assegurar com evolucionarà la pandèmia ni quins actes ni en quines circumstàncies podrien fer-se, dependria de l’alerta sanitària en aqueix moment i el que les autoritats nacionals permeten.

Tant Federació com els presidents i presidentes van voler agrair d’una banda, el suport a l’Ajuntament de Sagunt, i, per un altre, als fallers i falleres la seua paciència, la major part d’ells ha entés que la decisió era molt complexa pel que comporta i implica i calia meditar-ho amb deteniment per poder prendre la millor decisió.

D’igual manera, la taula de presidents i presidentes va voler tancar files entorn de Federació i deixar clar, en referència a algunes aparicions en mitjans i per la crispació en xarxes socials d’algunes persones, que no hi ha dos bàndols i que, com sempre, les decisions són consensuades en taula de presidents i presidentes i elaborades de manera conjunta amb Federació. Tots i totes treballen conjuntament pel bé comú del col·lectiu faller i no podia ser menys en aquests moments tan complicats.

ejecutiva fjfsejecutiva fjfs 2