La Federació Junta Fallera de Sagunt ja ha iniciat els tràmits necessaris perquè les falles de la capital del Camp de Morvedre siguen declarades com Ben Immaterial de Rellevància Local; aquesta iniciativa sorgeix pocs mesos després que la festa josefina haja sigut declarada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, assoliment que es va fer públic el passat 30 de novembre.

Es tracta d’una figura jurídica de protecció del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana. Es consideren béns immaterials de rellevància local aquelles maneres d’expressió, rituals festius, oficis i sabers que posseeixen en l’àmbit comarcal o local valors històrics, artístics, paleontològics o etnològics en grau rellevant que així siguen declarats d’acord amb els procediments establits.

Pleno17_2

D’aquesta manera, la Federació Junta Fallera de Sagunt va iniciar aquest procediment el passat mes de desembre amb una reunió extraordinària on les comissions falleres van mostrar el seu suport i adhesió a aquesta iniciativa. El segon pas es va dur a terme el dimarts, 31 de gener, quan es va presentar en el ple de l’Ajuntament de Sagunt una declaració de suport a aquesta iniciativa realitzada per l’entitat comarcal.

La regidora de Cultura Popular, Remei Torrent, durant la sessió plenària va voler aclarir que «no es tracta d’una declaració institucional, sinó que es demana el suport d’aquest plenari per a l’expedient que presenta única i exclusivament la Federació Junta Fallera de Sagunt, que són els que ho tramiten i ho presenten a Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport». Finalment aquest suport va ser aprovat per unanimitat de totes les forces polítiques que formen part de l’hemicicle saguntí.

Pleno17_1

En aquesta sessió va estar present el President de la Federació Junta Fallera de Sagunt, Rafael Burgos, i el vicepresident d’Assumptes Generals, Miguel Huguet, entre altres membres de la directiva. Huguet va prendre la paraula per a agrair a la corporació municipal el suport rebut en els últims reconeixements per a les falles, tant a nivell autonòmic com a nacional, a més de demanar suport per a aquesta nova iniciativa.