DSC_0925

El Mocador aposta per donar visibilitat a les dones en el món faller per això ha decidit que la seua artista fallera de la falla adulta siga Anna Ruiz, una Llicenciada en Belles Arts i que va començar la seua activitat fallera al 2002 a la falla Quart.

Enguany lema de la falla adulta de El Mocador será Parlant Flors on, com explica la seua creadora, Anna Ruiz, «s’unirán el llenguatge poètic amb el plàstic per a fer particep a l’espectador», com explica la pròpia Anna, “és tan abstracte i tan proper a l’art que no podia ser un impediment. Per Poesia podem entendre una “manifestació de la bellesa o del sentiment a través de la paraula.” i és d’aquest plantejament d’expressió oral de la què va nàixer tota la idea. La Poesia, com l’Art són les ferramentes que donen sentit a la vida, les que ens faciliten el seu enteniment i ens fan apreciar-la. Per això m’agradaria que no pensàreu en ella no només com un gènere literari si no en el valor intrínsec de la paraula. Valor que és resisteix a la definició per la complexitat i profunditat que comporta, però per intentar acotar-lo, per a que m’entengueu podria dir que Poesia és tot allò carregat d’harmonia, bellesa, sentiment que transcendix el mode de com està fet ja siga la paraula, el color o la forma i va més enllà del concret, del temps, fins i tot de la raó. Un objecte, una imatge, un instant, un so o la paraula pot estar carregada de poesia i no sabríem dir per què sinó només percebre-lo i sentir-lo. Si entenem això possiblement serà més fàcil apropar-nos a la Poesia i a l’Art en general sense importar-nos l’estil, de la mateixa manera que podrem percebre la vida d’un altre mode si no la mirem únicament a través de la raó.”

Actualmemt hi ha un percentatge molt baix de dones artistes falleres donades d’alta en el Gremi d’Artistes Fallers cosa que podria canviar degut a la implantació del Mòdul d’FP d’Artista Faller que pot obrir el sector a les dones que treballen en tallers fallers i que poden optar a fer falles tant infantils, que és on estaven arraconades fins ara, així com majors.

El paper de la dona al món faller ha evolucionat i poc a poc és veu la presència de la mateixa en professions que abans sols eren d’homes com pot ser la d’artistam pirotecnica, o en la presidència de les comissions falleres. Cal destacar que la primera dona artista fallera va ser Carmen Llisteri que al 1975 va plantar falla, infantil, per a San Ignacio de Loyola-Azcàrraga, va ser també en tindre el carnet del Gremi Artesà d’Artistes Fallers. Al 2010 Marisa Falcó, va ser la primera dona directiva del Gremi d’Artistes Fallers, i ja deia que era optimista però el panorama, d’igualtat en el món faller, no pareix haver canviat molt.