Falles de Sagunt

Festa d’Interés Turístic Nacional

<!--:es-->La Victòria convierte su llibret en una guía turística de El Camp de Morvedre<!--:--><!--:va-->La Victòria converteix el seu llibret en una guia turística de El Camp de Morvedre<!--:-->

  • La falla de Port de Sagunt abre un debate para promover un turismo sostenible como motor de la economía comarcal

 LlibretVictoria17_2

Port de Sagunt, 17 de febrero de 2017.-

Fem Turisme es el lema del llibret de la falla La Victòria para estas fallas. La publicación, que fue presentada este miércoles, contiene 340 páginas en las que la comisión invita a implantar en El Camp de Morvedre un turismo de calidad, respetuoso con el medio ambiente y la sociedad, la cultura local y la economía, alejado del turismo de masas o basura; de ahí el doble sentido del lema, ya que basura es fem en valenciano. Por ello, el hilo conductor de todo el llibret es el turismo sostenible y, el plato principal, la primera guía turística que se edita de la comarca al completo. Así, las secciones del llibret de La Victòria conjugan lo más destacado del ejercicio fallero con casi un centenar de páginas adicionales en las que se recoge los monumentos y lugares naturales más destacados de El Camp de Morvedre.

Lugares icónicos de la comarca, como el Teatro Romano, las fortalezas de Sagunt o Beselga, el legado industrial del Port o parajes como la Marjal dels Moros o la Serra Calderona, aparecen descritos al detalle y con fotografías impactantes, junto a otras localizaciones menos conocidas como las pinturas rupestres y cuevas de Albalat dels Tarongers o Gilet, o la ermita de la Virgen de la Medalla Milagrosa, encaramada al Picaio. «Muchos de los sitios recogidos pasan desapercibidos por los propios vecinos, como nos han reconocido, por lo que intentamos conseguir que seamos turistas en nuestra ciudad y en nuestro entorno más próximo. Conocemos al detalle otras provincias, pero a veces se nos escapa la riqueza de nuestra comarca y es una pena», indicaba el delegado de Comunicación de la falla, Paco Quiles, en la presentación que tuvo lugar en el Centro Cívico y que contó con la presencia de las autoridades locales y los miembros de la federación Junta Fallera de Sagunt.

Los falleros, además, han llevado el escudo de la comisión por todo el mundo, en sus viajes durante todo el ejercicio fallero, y han explicado qué cambiarían ellos del destino turístico para que fuera más sostenible o qué es lo que más han valorado del lugar para respetar los pilares de la sostenibilidad turística. «Además, la temática entronca con nuestros monumentos, ambientados en la Polinesia y en Venecia; dos lugares tremendamente explotados por el turismo de masas, por lo que invitamos a hacer un turismo sostenible que evite esas prácticas y a implantarlo en nuestra ciudad y comarca», valora el delegado. En este sentido, los ensayos del llibret versan sobre esta temática y sitúan las fallas, la naturaleza y los patrimonios histórico e industrial como herramientas básicas de lo que debería ser el sector turístico como motor de la economía local.

Victorí y Victorina, al más puro estilo del conocido muñeco con michelines que ilustra una de las guías turísticas más extendidas, aparece en la parte infantil, elaborada por segundo año por los niños de la falla, que ha hecho las entrevistas a los representantes, han preparado recetas de cocina sobre turismo gastronómico, cuentos y pasatiempos. Al resto de la publicación lo acompañan las fotografías de Paco Quiles en escenarios como el castillo, la playa o bajo el extremo marítimo del pantalán, en un punto de vista nunca visto con las falleras mayores y presidentes a bordo de un catamarán, «por lo que también se promociona el patrimonio monumental y paisajístico en todas las secciones del llibret», explica el coordinador del anuario fallero.

La publicación ha sido maquetada por la empresa saguntina Eureka Soluciones y puede visualizarse en la web issuu.com/fallalavictoria.

LlibretVictoria17_1

Inspiración en la publicidad turística vintage francesa

La portada, diseñada por el ilustrador Paco Campos, muestra una imagen icónica de los principales atractivos turísticos de la capital comarcal, como son el Horno Alto, la Nave de Talleres, el Castillo de Sagunto y el Teatro Romano, integrados en su entorno: la playa, el puerto marítimo y las montañas de la sierra Calderona. La estética utilizada es la misma que imperaba en las publicidades de los destinos turísticos franceses de finales del siglo XIX y principios del XX, pero adaptada a la actualidad, como ocurre en Francia donde el estilo vintage para los reclamos turísticos vuelve a estar de moda de la mano de diseñadores como Richard Zielenkiewicz (Monsieur Z).

 

Nuevo apoyo de la Unesco

De nuevo, la falla porteña vuelve a contar con el respaldo de la Unesco, como ya lo hiciera en 2015 con su llibret dedicado a la fotografía nocturna de larga exposición en el Año Internacional de la Luz, cuando se convirtió en la primera comisión en recibir el apoyo de esta institución internacional, antes incluso de que las fallas hubieran recibido el distintivo de Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad.

En esta ocasión, en el Año Internacional del Turismo Sostenible para el Desarrollo, La Victòria abre el debate sobre la necesidad de apostar por un turismo que sea respetuoso con la sociedad y el medio ambiente, que promocione la cultura local y que repercuta en la economía de la zona. Un área en la que, en palabras de la concejala de Turismo, Natalia Antonino, «queda mucho por hacer, pese al trabajo de los gobiernos que me han precedido». La edila, que participó en la mesa redonda integrada en la presentación, indicó que se trata de un sector de vital importancia, «en el Sagunto tiene ante sí una oportunidad histórica y el consistorio quiere trabajar en las líneas de turismo sostenible que ha mencionado La Victòria».

Así, la concejala mencionó algunas de las líneas de actuación que está implantando su ejecutivo, como las rutas del agua, de los palacios señoriales o ciclo-turísticas, pero también conseguir incrementar las pernoctaciones de los turistas con la atracción de visitantes durante todo el año a través de mercados, fiestas y otros eventos, junto a la puesta en valor del patrimonio arqueológico e industrial.

LlibretVictoria17_3 LlibretVictoria17_4

  • La falla de Port de Sagunt obri un debat per promoure un turisme sostenible com a motor de l’economia comarcal

 LlibretVictoria17_2

Port de Sagunt, 17 de febrer de 2017.-

Fem Turisme és el lema del llibret de la falla La Victòria. La publicació, que va ser presentada aquest dimecres, conté 340 pàgines en les quals la comissió convida a implantar en el Camp de Morvedre un turisme de qualitat, respectuós amb el medi ambient i la societat, la cultura local i l’economia, allunyat del turisme de masses o fem; d’ací el doble sentit del lema, que pot entendre’s en imperatiu o com a fem.

Per açò, el fil conductor de tot el llibret és el turisme sostenible i el plat principal, la primera guia turística que s’edita de la comarca al complet. Així, les pàgines del llibret de La Victòria conjuguen el més destacat de l’exercici faller amb quasi un centenar de pàgines addicionals en les quals s’arreplega els monuments i llocs naturals més destacats del Camp de Morvedre.

Llocs icònics de la comarca, com el Teatre Romà, les fortaleses de Sagunt o Beselga, el llegat industrial del Port o paratges com la marjal dels Moros o la serra Calderona, apareixen descrits al detall i amb fotografies impactants, al costat d’altres localitzacions menys conegudes com les pintures rupestres i coves d’Albalat dels Tarongers o Gilet, o l’ermita de la Verge de la Medalla Miraculosa, encimbellada al Picaio. «Molts dels llocs arreplegats passen desapercebuts pels propis veïns, com ens han reconegut, per la qual cosa intentem aconseguir que siguem turistes en la nostra ciutat i en el nostre entorn més pròxim. Coneixem al detall altres províncies, però a vegades se’ns escapa la riquesa que té la nostra comarca i és una pena», indicava el delegat de Comunicació de la falla, Paco Quiles, en la presentació que va tenir lloc en el Centre Cívic i que va comptar amb la presència de les autoritats locals i els membres de la federació Junta Fallera de Sagunt.

Els fallers, a més, han portat l’escut de la comissió per tot el món, en els seus viatges durant tot l’exercici faller, i han explicat què canviarien ells de la destinació turística perquè fóra més sostenible o què és el que més han valorat del lloc per a respectar els pilars de la sostenibilitat turística. «A més, la temàtica entronca amb els nostres monuments, ambientats en la Polinèsia i a Venècia; dos llocs tremendament explotats pel turisme de masses, per la qual cosa convidem a fer un turisme sostenible que evite aqueixes pràctiques i a implantar-ho en la nostra ciutat i comarca», valora el delegat. En aquest sentit, els assajos del llibret versen sobre aquesta temàtica i situen les falles, la naturalesa i els patrimonis històric i industrial com a eines bàsiques del que hauria de ser el sector turístic com a motor de l’economia local.

Victorí i Victorina, al més pur estil del conegut ninot amb michelins que il·lustra una de les guies turístiques més esteses, apareix en la part infantil, elaborada per segon any pels xiquets de la falla, que han fet les entrevistes als representants, han preparat receptes de cuina sobre turisme gastronòmic, contes i passatemps. A la resta de la publicació ho acompanyen les fotografies de Paco Quiles en escenaris com el castell, la platja o baix l’extrem marítim del pantalà, en un punt de vista mai vist, amb les falleres majors i presidents a bord d’un catamarà, «per la qual cosa també es promociona el patrimoni monumental i paisatgístic en totes les seccions del llibret, no sols en la part de la guia turística», explica el coordinador de l’anuari faller.

La publicació ha sigut maquetada per l’empresa saguntina Eureka Soluciones i pot visualitzar-se en la web issuu.com/fallalavictoria.

LlibretVictoria17_1

Inspiració en la publicitat turística vintage francesa

La portada, dissenyada per l’il·lustrador Paco Campos, mostra una imatge icònica dels principals atractius turístics de la capital comarcal, com són el Forn Alt, la Nau de Tallers, el Castell de Sagunt i el Teatre Romà, integrats en el seu entorn: la platja, el port marítim i les muntanyes de la serra Calderona. L’estètica utilitzada és la mateixa que imperava en les publicitats de les destinacions turístiques franceses de finals del segle XIX i principis del XX, però adaptada a l’actualitat, com ocorre a França on l’estètica vintage per als reclams turístics torna a estar de moda de la mà de dissenyadors com Richard Zielenkiewicz (Monsieur Z).

Nou suport de la Unesco

De nou, la falla portenya torna a comptar amb el recolze de la Unesco, com ja ho fera en 2015 amb el seu llibret dedicat a la fotografia nocturna de llarga exposició en l’any Internacional de la Llum, quan es va convertir en la primera comissió a rebre el suport d’aquesta institució internacional, abans fins i tot que les falles hagueren rebut el distintiu de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

En aquesta ocasió, en l’any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, La Victòria obri el debat sobre la necessitat d’apostar per un turisme que siga respectuós amb la natura, que promocione la cultura local i que repercutisca en l’economia de la zona. Un àrea en la qual, en paraules de la regidora de Turisme, Natalia Antonino, «queda molt per fer, malgrat el treball dels governs que m’han precedit». L’edila, que va participar en la taula redona integrada en la presentació, va indicar que es tracta d’un sector de vital importància, «en el Sagunt té davant si mateix una oportunitat històrica i el consistori vol treballar en les línies de turisme sostenible que ha esmentat La Victòria».

Així, la regidora va esmentar algunes de les línies d’actuació que està implantant el seu executiu, com les rutes de l’aigua, dels palaus senyorials o ciclo-turístiques, però també en aconseguir incrementar les pernoctacions dels turistes amb l’atracció de visitants durant tot l’any a través de mercats, festes i altres esdeveniments, al costat de la posada en valor del patrimoni arqueològic i industrial.

LlibretVictoria17_3 LlibretVictoria17_4

Novetats recents

Les Falles, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

Cerca

Calendari

© 2023 ZapInformática